Thursday, 29 December 2011

Alor Setar Lagi

Kalau tengok title kat atas nie mesti dah dapat teka kan...Ya..Semalam aku memang dah pergi ke Alor Setar...Mira yang ajak aku...Mira nie budak Uitm Merbok...Dia nie member Ain...Rapat jugaklah dengan aku...Selalu jugaklah kami pergi makan dekat Foodcourt Uitm...Tapi jangan salah faham ya...Kami memang tak ada apa2 hubungan special ok...Aku pergi ke sana naik motor...Macam biasalah kan...Aku ajak Fareez sekali...Fareez nie kawan aku...Tinggal dekat Bandar Perdana, Sungai Petani...Dia nie ok ja...Tak ada apa2 masalah dengan aku...Haha..Ayat macam nak gaduh pulak dah...First bila sampai, aku dengan Fareez pergi KFC...Tunggu Mira la...Dia duduk dekat mana entah...Bila jumpa bahagianya hidup...Ingat kan dah dapat order makan...Tapi kena tunggu pulak member dia...Katanya ada ramai lagi yang nak datang...Semua perempuan pulak tu...Gila betul la...Nasib baik aku ajak Fareez...Kalau tak aku seorang ja lelaki dekat sana kot...Perempuan semua ada tujuh orang termasuk Ain dengan Mira la...Yang lain tu aku tak kenal...Actually aku malas sebenarnya nak tulis nie...Tapi nak buat macam mana...Kena la tulis jugak...Masa dekat KFC, aku cuba telefon girlfriend aku Nisa...Yalah kan...Mestilah kena bagi tahu dia yang aku pergi jalan2 dekat Alor Setar...Tapi aku call dia tak angkat pun...Banyak kali aku call...Dia tetap tak angkat...Ishhh...Tension betul la...Before that, aku ada la kenalkan Ain dengan Fareez...Ain single...Fareez pun single...Sesuai la depa kan...Haha...Jangan marah weh...Aku gurau ja ya...Lepas makan, kami pun berjalan pergi ke City Plaza (CP)...First sekali, tunggu apa lagi...Aku pergi karaoke la...Favourite aku tu...Tapi Fareez tak nak join sekali la...Dia kata nak pergi main game token...Aku faham la kan...Sebab perempuan ramai kan2...Awat dia ingat aku tak rasa malu ka pergi karaoke dengan perempuan...Lepas tu majoriti pulak aku tak kenal...Aku pun malu juga tau cuma tak tunjuk la...Kalau yang kenal tu lain la...Tapi disebabkan aku memang minat tahap gaban menatang karaoke nie...Aku pun buang perasaan malu tu...Mampoih la kat depa nak kata apa pun...At first bila aku seorang ja lelaki kat dalam tempat karaoke tu...Aku rasa segan la pulak...Sebab aku tak kenal pun yang lain2 tu...Tapi ada la seorang minah nie entah nama apa macam relaks ja tak malu...Dia yang nyanyi dulu...Hahaha...Semangat pulak aku bila tengok dia nyanyi dengan penuh berkeyakinan...Aku pun apa lagi...Start la pilih lagu...Entah tiba2 perasaan segan tu hilang pulak...First aku nyanyi macam biasa ja lah...Lepas ja empat orang dari perempuan tu blah...Aku pun nyanyi macam orang gila...Haha...Feeling gila aku...Betul2 menghayati lagu tu...Tambah2 lagu Hujan, Kangen Band, Shiela On Seven dengan Ungu...Actually banyak jugaklah lagu band2 yang aku nyanyi...Aku nie memang minat lagu2 Indon...Hehe...Majoriti lagu Indon aku nyanyi...Ha'...Cuma lagu ST12 ja yang tak sempat nyanyi...Tak palah nanti lain kali aku sambung nyanyi dekat Village Mall pulak...Haha...Lupa pulak nak bagi tahu...Arif jugak ada karaoke sekali...Dia sampai lepas beberapa minit aku sampai...Dia nie someone special buat Mira...Hehe...Agak2 special yang macam mana tu...Tapi tu dulu la...Sekarang tak lagi...Mira la yang cerita dekat aku...Bila dia join sekali karaoke...Mira diam ja...Ermmm...Dia malu kot dengan Arif tu...Tapi walau macam mana pun kami karaoke macam biasa jalah...Lepas tu baru Fareez join sekali...Dia pun nyanyi sikit2 ja...Sekejap keluar sekejap masuk...Dia ada pilih lagu lepas tu keluar tak nyanyi pun...Aku tanya dia keluar pergi mana...Dia cakap pergi teman Ain pergi beli apa entah...Ha'...Ada apa2 ka nie...Baru kenal tak kan dah sangkut...Hahaha...By the way, polis ada buat spot check kat tempat karaoke tu...Sebab tu la empat orang perempuan2 tu blah...The rest of them still remain dekat dalam tempat karaoke tu la...Nak takut buat apa...Bukan buat salah pun...Bak kata pepatah berani kerana benar takut kerana salah...Fareez pun ikut cabut sekali...Aduiiii...Terbaik betul la mamat nie...Lantak dia lah nak pergi mana pun...Yang penting semangat aku berkaraoke sangatlah berkobar2...Haha...Tak ramai lagi bagus...Bertambah feeling lah aku nyanyi...Lepas ja habis karaoke kami pun masing2 rasa nak balik dah...Aikkkk...Takkan karaoke ja kot...Ha'...Memanglah...Dah time pun menunjukkan pukul 5.30 petang...Nak balik dah lah...Kalau ikut aku nak ja sambung tengok wayang...Tapi apa kan daya...Dahlah aku bawa member aku...Kesian pulak nanti balik lewat, mak dia marah...Hehe...Time nak balik nak keluar dari City Plaza...Aku ada terserempak dengan Syafifi...Tak sangka dia pun datang sini jugak...Kata dia pergi jalan2 ja...Dia datang dengan adik dia...Haha...Dia cakap bila2 nanti mailah rumah dia...Aku pun cakap ok ja...Masa nak balik ke rumah naik motor petang tu...Hujan lebat gila...Aku dengan Fareez terpaksa berhenti dekat bus stop yang terdekat sementara menunggu hujan renyai2...Malam baru aku sampai rumah Fareez nak hantar dia balik...Sebelum tu sempat juga aku singgah pasar malam...Beli CD cerita kejap...Bila sampai rumah Fareez, malas pulak aku nak balik rumah so tumpang tidur jalah rumah dia...Lagipun nie hari terakhir jumpa member aku nie...Lepas nie belum tentu jumpa lagi sebab esok dia dah pun nak berangkat pergi ke Kuala Lumpur...Dia cakap nak cari kerja dekat sana...Walau apapun all the best brader...Aku doakan hang jumpa kerja nanti ok...Kalau ada salah dan silap ataupun terlepas cakap ka...Sorry tau...Harap hang jangan marah or berdendam dekat aku...~ Piece No War~........

Tuesday, 20 December 2011

Kategori Cinta

Setiap insan di muka bumi ini memang berhak untuk memiliki dan merasai apa itu cinta...Cinta sememangnya indah bila kita betul2 ikhlas mengenali dan menghargainya...Bagaimanapun jua cinta itu ada banyak...Macam2 kategori ada...So mari kita mengetahui apa itu kategori cinta seperti yang dibawah ini........

Cinta Yang Abadi
  • Cinta akan kekuasaan dan keagungan tuhan semesta alam 
Cinta Yang Mulia
  • Cinta akan ayah dan ibu
Cinta Yang Sejati
  • Cinta sepasang suami isteri yang telah lama berkahwin sampai beranak pinak, seterusnya dapat cucu, cicit, piut dan menunggu masa untuk mati.
Cinta Yang Mengarut
  • Cinta yang menjanjikan bulan, bintang dan matahari kepada kekasih. Tahi bintang pun belum tentu dapat lagi.
Cinta Yang Materialistik
  • Cinta akan harta benda, kekayaan dan semestinya duit diutamakan sebiji macam Encik Krab dalam kartun Spongebob Squarepant.
Cinta Yang Luar Biasa
  • Bercinta dengan makhluk sejantina atau sejenis.
Cinta Yang Terlarang
  • Bercinta dengan isteri orang.
Cinta Yang Pelik
  • Bercinta dengan spesies bukan manusia contohnya lembu. Pontianak pun boleh masuk senarai.
Cinta Yang Unik
  • Bercinta dengan ramai orang. Semuanya berbilang kaum contohnya Melayu ada, Cina ada, India pon ada. Ikut konsep satu Malaysia la katakan.
Cinta Yang Tragis
  • Ditimpa kemalangan atau bencana alam ketika sepasang kekasih sedang sibuk bercinta.
Cinta Yang Gila
  • Bercinta sambil menjerit2, terpekik, terlolong dan memanjat pokok macam kena histeria.  
Cinta Monyet
  • Bercinta pada zaman remaja yang majoritinya tidak pernah kekal pun.

Tips Elak Selipar Dicuri

Mesti kalau pergi ke surau atau masjid ada perkara yang tak best jadi seperti kehilangan selipar atau kasut...Maybe ada yang tersalah ambik ataupun ada makhluk yang suka mencuri selipar manusia...Cuba try tips dekat bawah nie sebelum selipar hampa semua kena sebat......

  • Pakai selipar yang paling buruk dan lusuh
  • Pakai selipar sebelah kanan lain sebelah kiri lain
  • Letak selipar atas bumbung surau
  • Sorok selipar dekat tepi pasu bunga tidak pun dekat celah pokok pun boleh
  • Paku dan gantung selipar dekat dinding surau
  • Kunci selipar macam kunci tayar motor
  • Tinggalkan nota ringkas atas selipar tentang dosa mencuri
  • Letakkan biodata hampa atas selipar dilengkapi dengan gambar berukuran passport
  • Letak paku dalam kasut tapi kena ingat sebelum pakai kalau tidak hampa jugak yang masuk ICU
  • Senang cerita...Tak payah pakai selipar just berkaki ayam ja tak pun pakai kaki itik macam orang nak pergi skuba tu
Hehehe...Hanya gurauan semata2...Tidak dipaksa untuk mencuba..................

Pertemuan Kali Pertama

Assalamualaikum...Hari nie aku nak bagi tahu yang aku happy sangat2...Guess what??...Sebenarnya aku dah bertandang ke rumah Nisa dekat Kampung Hutan Gelam, Tikam Batu...Aku datang seorang ja tau...Berani tak aku...Haha...Perasan pulak...At first, aku agak pening dan bingung disebabkan tersesat entah sampai ke hulu mana...Dua kali aku tersesat hinggakan sampai masuk ke hutan pokok nipah...Haha...Tapi dengan talian hayat dari Nisa dan juga kakak ipar dia, jumpa la juga rumah Nisa yang aku sayang tu...Perasaan gementar, takut and gembira bercampur menjadi satu...Bila aku sampai depan rumah dia...Emak dia yang first2 keluar datang sambut aku...Hehe...Agaknya si Nisa nie malu kot nak keluar jumpa aku...Ermmm...Lepas tu mak dia ajak la masuk rumah...Aku nampak dia lalu depan aku dan berjalan pergi ke dapur...Ishhhh...Malu la tu...Hehe...Lepas tu aku pun bagi buah-buahan yang aku beli dekat Tesco tadi sebagai tanda nak masuk meminang...Opppss silap taip pulak...Sebagai buah tangan ja lah...Hehe..Lepas tu aku pun jumpa kakak ipar dia diikuti dengan abang long yang baru pulang ke rumah...Kami sembang2 sebentar...Aku sebenarnya agak malu dan segan bila sesi sembang menyembang diadakan bersama family dia...Tapi nak buat macam mana...Buat2 tak malu dah la...Anak2 saudara Nisa yang masih kecil lagi pun semuanya comel2...Tambah2 yang dalam buaian tu...Dahlah putih, kulit licin, tulus, mulus dan cute sangat...Geram aku tengok...Nasib baik bukan anak aku...Kalau tak dah lama aku peluk2 dan cium2 sampai terberak budak tu...Haha...Kejam la pulak...Lepas ja sembang2 tu mak dia ajak aku makan sekali bersama dengan abang long, kakak ipar dia dengan adik2 comel...Nisa tak ikut makan sekali...Katanya dah kenyang ditambah dengan tak sihat...Hehe...Sebab aku datang la tu...Bila time makan, aku makan dengan penuh bersopan walaupun aku dah kebulur sebenarnya tak makan sejak dari pagi tadi...Saja cover tak mahu tunjuk depan family dia...Yang paling aku tak percaya sangat bila mak dia cakap yang Nisa panjat pokok nak ambil pujuk janggus nak buat ulam...Waaaaaaaa...Macam tak percaya ja...Tarzan jugak Nisa ni ya...Haha...Jangan mara tau sayang kalau terbaca dekat post nie...Tarzan pon tarzan lah...Ada aku kisah...Bila tahu ja yang dia sendiri yang ambik pucuk janggus tu...Aku terus tambah lagi tau...Realitinya aku nie bukan jenis yang makan ulam-ulaman...Walau apapun untuk Nisa apa saja boleh...After makan, aku pun minta izin dengan mak dia nak ajak Nisa pergi jalan2 dekat bendang ditemani oleh adik2 comel...Anak2 saudara Nisa lah tu...Hehe...Kami cakap pun tak banyak sangat time jalan2 tu...Aku jalah yang cakap banyak sikit...Segan ka tidak belakang cerita...Yang penting bukan selalu dapat jalan2 dengan dia macam nie...Lepas jalan, kami pun duduk depan bendang sambil berbual2 dan memerhatikan keletah anak2...Cewahhhh...Macam suami isteri pulak...Then aku pun bagilah gelang tangan buatan sendiri, lukisan manik buatan sendiri dan hadiah tudung yang dibeli...Hehe...Yang buatan sendiri tu aku buat dengan penuh rasa cinta tau walaupun agak complicated dan ambik masa tapi yang penting ikhlas dari hati...Yang beli tu pulak memang aku tak boleh buat la...Haha...Mana pakar aku dalam buat2 tudung nie tapi yang penting hati mesti ikhlas nak bagi...Aku beli pun time dekat Alor Setar hari tu cuma tunggu masa ja nak bagi...Ermmmm...Nisa nie dikatakan agak garang la jugak sebab time dia jerit marah adik2 dia, punya la kuat...Boleh dengar satu kampung tu...Haha...Tapi garang2 pun dia comel jugak...Lega la juga aku nie rasanya...Aku selalu risau yang dia tinggi dari aku tapi bila jumpa...Aku tengok dia macam rendah sikit ja dari aku...Maybe sama kot...Entah la aku pun tak tahu...Tapi tak terlalu jauh beza la...Aku pun rasa sesuai bila dengan dia...Aku ada jugak cerita dekat dia yang aku ada ramai kawan perempuan dekat Uitm Merbok tu...Walaupun sulit nak bagi tau yang penting mesti jujur kan...Dia tak marah pun...Dia tak  kisah sangat so kira baiklah sebab persahabatan aku dengan mana2 budak perempuan tidak dihalang...Aku bersyukur sangat2 sebab jumpa perempuan yang memahami dan sebaik2 Nur Anisa...Walaupun kadang2 aku berasa yang aku tidak layak untuknya...Aku merasakan yang dia terlalu baik buat aku...Aku bukan manusia yang sempurna Nisa...Aku banyak kekurangan dan selalu melakukan kesilapan...Tapi Insya-allah Nisa sayang...Aku akan berubah menjadi lebih baik dari sekarang berkat doa darimu...Ermmmmm...Esok dia dah nak bertolak pergi ke Perak untuk bekerja...Aku baru ja teringat nak membawa dia melawat ke universiti aku...Tapi nak buat macam mana...Itu sudah menjadi pilihan dia...Dia pun tak pasti lagi bila dia akan balik tapi yang semestinya sebelum result SPM keluar la...Walau apapun aku berharap Nisa akan menjaga diri baik2 disana...Aku berharap juga hubungan aku dan dia akan berkekalan sampai bila2...Bak kata pujangga jauh dimata dekat dihati...Hehe...Hampa semua pun doakan aku juga ya................

Thursday, 15 December 2011

Perempuan Oh Perempuan

Aku tak tahu lah apa yang tak kena dengan aku...Bila masuk semester kedua nie...Aku semakin ramai kawan perempuan...Mudah sungguh aku kenal dan kawan dengan perempuan...Ada yang aku kenal dekat facebook, ada yang aku kenal dekat dalam program yang aku pergi, ada yang aku kenal dekat cafe dan budak perempuan kelas aku sendiri...Bila keluar dan jalan dengan depa...Aku dapat baca karakter budak2 perempuan nie seorang demi seorang...Aku dapat tahu macam mana perangai depa, tahap kegedikan dan tahap kesosialan...Haha...Tapi tak beerti aku nie playboy bila aku keluar dengan ramai2 perempuan nie...Aku cuma seronok dapat bergurau dan melayan kerenah budak2 perempuan...Ada yang manja, kelakar, garang, serius, pendiam dan gedik tahap gaban pun ada...Sehari kalau tak keluar dengan member2 perempuan terasa ada yang kurang dalam hidup aku...Haha...Ayat tak boleh blahhh...Kepada yang tersayang Nur Anisa kalau terbaca post nie...Diharap jangan cemburu buta ya...Semua perempuan2 nie member2 ja tidak lebih dari itu...Huhuhu...Dalam ramai2 nie ada juga yang mulutnya macam longkang...Lebih kurang jugaklah macam mamat dua orang yang aku pernah cerita tu...Mulut tak dak insurans...Kadang2 geram jugaklah...Tapi tak apa...Nasib baik perempuan kalau tidak aku ingat nak lempang secara live ja bila depa melongkangkan aku secara live dengan sesuka hati...Hahhhhhh...Awas...Selain tu, kalau nak tahu dalam kelas aku ada la dua orang budak perempuan segak...Nama diberi Zulaikha dan juga Nurlia...Ermmmm...Zulaikha nie suka tegur aku...Asyik2 bila tengok dia...Dia mesti buat reaksi positif kat aku...Haha...Jangan salah faham ya...Kami kawan ja...Actually, dulu aku yang first mengusik dia...Maklumlah aku kan suka mengusik budak2 perempuan...Time tu aku buat muka pelik kat dia...Aku pun tak kenal lagi dia sebab baru ja masuk semester...Saja syok2 dok menganggu anak dara orang...Hahaha...Lepas sehari aku buat muka kat dia, baru aku tau nama dia Zulaikha...And sehari lepas tu jugaklah dia start tegur aku...Suka senyum kat aku, cakap dengan aku and dia yang dok mengusik aku lebih...Sama sekali jugaklah dengan kawan dia tu Nurlia...Lawa orangnya...Comel...Hehe...Malangnya dua2 dah berpunya...Baru ja aku nak pergi ngorat...Hahaha...Gurau2...Nisa jangan marah ya...Saja nak buat dia jealous...Ngeeeeeee..............

Trouble Is A Friend

Sejak dua tiga hari ni, aku betul2 rasa marah dan bengang dengan seorang kawan aku...Nama dia Akram...Member yang dulunya dikatakan rapat jugaklah dengan aku time semester satu dulu...Tapi sekarang da kurang la sikit...Dulu aku pernah gaduh dengan dia sekali...Semenjak tu kami dah tak berapa rapat sangat...Bila masuk semester kedua tak sangka pulak aku kelas sekali dengan dia lagi...Geram jugaklah dengan dia...Tapi cuma aku tak tunjuk ja...Aku paling pantang kalau orang cakap benda yang aku tak suka...Maklumlah aku nie sensitif orangnya...Akram nie faham2 lah...Mulut dia kalau dah perli orang memang bisa tahap cipan...Mungkin bagi dia satu gurauan semata2...Tapi bagi aku benda tu sensitif...Dah la pulak kadang2 bila kita cakap serius dia buat2 gelak tak serius...Meluat nak mampoih aku tengok...Nasib la dia kawan aku...Jangan sampai pulak kali kedua aku gaduh dengan dia macam semester lepas sampai tak cakap tiga minggu...Ha' nie pulak sorang lagi yang aku nak bagi tau...Nama dia Syahmi...Member yang dahulunya rapat dengan aku dan jugak Akram...Haha...Kalau nak tahu dengan dia jugak aku pernah angin puting beliung...Lepas aku gaduh dengan dia barulah aku gaduh dengan Akram...Haha...Ikut giliran la pulak katakan...Semuanya sebab mulut la aku marah...Depa dua orang nie memang perangai serupa...Mulut macam longkang, tak serius, suka bisik2 kutuk aku belakang and buat aku sakit hati...Tak tahu ka yang aku nie sensitif...Dan aku tak suka orang mengutuk aku belakang2...Kalau orang tak kenal tu aku tak kisah sangat la...Tapi nie kawan aku sendiri...Kalau nak bergurau pun agak2 lah...Menyampah betul aku...Walau macam mana pun Syahmi tu dah berambus  
pergi politeknik mana entah sebab kena dismiss dari Uitm Merbok...Dalam hati padan muka aku cakap...Muahahahaha...Jahat kan aku...Tu la siapa suruh cari pasal dengan aku dulu...Aku nie memang sensitif, cepat naik angin walaupun benda2 kecik dan cepat berdendam dengan orang...Sebab tu lah aku suka bersendirian...Lebih baik dari kawan dengan orang...Bukan beerti aku sombong tapi itulah yang terbaik...Tapi tak dak lah sampai tak cakap dengan orang langsung...Tegur2 tu adalah...Yang sekarang nie masalahnya aku tengah angin lagi dengan member baik aku...Hasnul nama dia...Tapi tak daklah marah sangat2...Semua nie sebab Akram Kelantan tu la...Sebelum nie aku baik ja dengan dia...Tapi bila Akram join sekali dengan aku, macam2 dia kutuk pasal aku...Yang Hasnul pun tergelak2 la  
depan aku...Bila aku marah sekali dengan Hasnul kena...Semua sebab mamat Kelantan tu la...Sekarang ni ada la dua hari aku tak cakap dengan Hasnul...Aku marah dengan Akram sebenarnya...Hasnul yang selalu jalan dengan Akram pun aku marah sekali...Aduiiii...Pelik kan aku nie...Bila habis kelas ja, aku tak tahu nak jalan dengan siapa...So aku ambil keputusan nak dekat2 dengan geng budak perempuan kelas aku...Nadirah, Nana dengan Syuhada...Actually aku segan sebenarnya jalan dengan budak perempuan tapi apa kan daya...Terpaksalah buat2 tak malu pergi kawan, makan and jalan dengan depa...Mampoihlah apa orang nak cakap...Akram ada ajak aku pergi makan dengan Hasnul...Cakap la juga daripada tak cakap langsung...Dalam hati tuhan jalah yang tahu...Tapi aku buat bodoh ja and terus jalan dengan Nadirah, Nana dengan Syuhada...Hahaha...Puas gila hati aku bila dapat buat macam tu...Biar depa terasa sikit yang aku nie dah meluat kat depa...Tapi Hasnul pulak yang kena...Ermmmm...Bersalah pulak aku...Bak kata pepatah "Hanya Kerana Nila Setitik, Rosak Susu Sebelanga"....Huhhhhhh...Tapi tak palah...Buat sementara waktu nie untuk meredakan kemarahan aku...Aku tak nak cakap dengan Akram dengan Hasnul dulu...Biar jalah aku kawan dengan budak2 perempuan tu...At least perempuan nie lebih memahami dan boleh menjadi pendengar yang baik...Walau macam manapun aku tetap rindu dengan Masrina, Alia dan Fika geng budak perempuan kelas C yang aku rapat dulu...Nak dibandingkan geng Masrina dengan geng Nadirah...Dengan geng Masrina syok lagi sebab depa lagi sporting dan sekepala dengan aku...Sampai sekarang kami still contact...Huhu...Tak palah...Nadirah pun ok jugak...Dia pun lebih kurang mereng macam aku...Hahaha...Kalau siapa2 terbaca post aku nie especially yang ada kaitan tu...Aku nak minta maaf la ya...Ini sekadar ikhlas dari luahan hati............

Saturday, 10 December 2011

Holiday Yang Terkandas

Akhirnya apa yang aku plan minggu nie tak jadi semuanya...Muahahaha...Nak pergi Penang pon tak jadi sebab Fiqi, Wan dengan Nik tak mahu ikut pulak...Akram rasanya jadi pergi kot...Sebab pagi tadi dia ada telefon aku...Tapi aku tak angkat sebab aku tidur...Malam tadi aku tidur lewat sebab online facebook dengan tengok movie...Sebab tu lah bangun lewat...Diana juga ada telefon aku...Tapi aku sempat pulak jawab...Hehe...Lagipun masa nie aku dah bangun tidur kira2 dalam pukul satu tengahari macam tu la...Haha...Hebat tak aku bangun pukul satu...Dia ajak pergi Centre Square (CS)...Ishhhh...Asyik2 tempat nie lagi...Dahlah ada reunion budak sekolah aku kat Centre Square (CS) nie and then lepas tue girlfriend aku ajak lagi...Tapi Diana ajak aku tak pergi la...Aku kelentong dia cakap aku ada kat rumah aku di Kulim...Hehe...Maklumlah baru bangun tidur dan masih mengantuk lagi...Padahal aku ada kat rumah di Sungai Petani...Maaf lah ya Cik Diana kalau terbaca kat blog aku nie...Aku bukan tak mahu pergi tapi orang kalau baru bangun tidur macam aku nie memang payah sikit...Dahlah tak mandi lagi pastu nak suruh dia tunggu aku pulak...Ermmmm...Tak payahlah ya...Menyusahkan dia pulak nanti...Dan juga semua yang mengajak aku keluar pada hari nie, aku minta maaf ya...Aku tidur lewat semalam...Kalau dah tidur lewat apa pon tak jadi...Lepas tu pulak Masrina ada mesej aku pasal bisnes yang kami join tu...Adeeiiiii...Tambah stress la kepala otak aku nie...Aku rasa macam nak out ja dari bisnes tu...Tapi aku tak boleh...Nanti Masrina cakap apa pulak kalau aku menghilang macam tu ja...Aku tak nak dia sedih hanya sebab aku nak out macam tu ja...Sebab aku sayang kawan2 aku...Depa ja yang tak nampak...Salah satu sebab aku join pon hanya kerana nak jaga hati Masrina jalah...Nanti dia ingat aku tak percaya kat dia pulak...Pasal bisnes nie memang aku tak boleh cerita lagi sebab kena tunggu berjaya dulu lah...Bila dah berjaya aku bagi tau hampa semua ya...Tak apalah kalau pasal holiday tu, bila2 pon boleh pergi...Tapi yang penting aku dah rasa lega sebab dah luah isi hati aku kat blog aku nie...Tak semestinya semua benda aku nak cerita dekat mak dengan girlfriend aku Nisa kan2...Hehe...Aku tak kisah hampa semua nak cakap apa...Ada aku kesah rumah tangga hampa...Yang penting tujuan aku buat blog nie adalah untuk cerita pasal diri aku...Aku tak paksa pon hampa baca, follow or apa2 jalah yang sewaktu dengannya...Sebab aku tak mengharap follower aku seramai macam friends kat facebook tu...Kawan kita  memang la ramai tapi nak cari yang betul2 memahami dan mendengar isi hati kita tu yang payah...Betul tak!!!.........

Friday, 9 December 2011

Holiday SPM Non Resident UITM

Beberapa hari lepas dalam bulan Disember 2011, aku sudah berjaya mendaftar keluar dari Kolej Malinja sebagai pelajar luar...Ermmmm..nak kata best tu...Boleh la jugak...Sebab aku dapat masuk dan keluar sesuka hati aku ja dalam Uitm Merbok nie dengan motor aku...Hehe...Tapi yang payah tu hari2 la aku terpaksa keluarkan modal untuk isi minyak motor aku nie...Tapi kalau aku ada kelas malam, boleh dikatakan jugak aku akan bermalam di asrama walaupun tanpa pengetahuan pakgad...Selalu aku bermalam di bilik Akram member Kelantan aku tu la...Bilik dia ja pon yang ada dua katil free...Tapi tak selalu la aku buat macam tu...Nanti kantoi dengan pakgad, tak pasal2 kena bayar denda pulak...Dah la dekat kad matrik aku ada stiker non resident...Actually hari nie aku tak ada nak cerita apa2 sangat pon...Cuma minggu nie aku ada plan nak pergi Penang dengan member2...Pastu ada lagi budak perempuan kelas aku dulu ajak keluar...Nak dikatakan ramai jugak la member2 aku ajak keluar...Tak tahu nak pergi mana satu...Cuma aku tak janji  lagi la dengan depa just cakap tengoklah dulu kalau free...Tapi kalau tak jadi girlfriend aku Nisa ajak pergi Centre Square (CS) dengan member dia Adira dengan Maria...Nie kira nak celebrate hari depa la sebab dah habis SPM...Tapi sebelum tu, dia suruh aku jumpa mak ayah dia dulu untuk minta izin bawa dia keluar...Nie yang payah nie...Bukan aku tak mahu tapi aku segan la...Dah la jumpa dia pon tak pernah pastu terus ja nak jumpa mak ayah dia...Macam mana kalau mak ayah dia tak suka aku...Risau la...Pastu bila call Nisa...Dia cakap ada berani nak jumpa mak ayah dia...Aduiiii...Nie kira kes nak mencabar aku nie...Apa pun kita tengok dulu apa akan terjadi pada minggu nie...Ok...

Tuesday, 29 November 2011

Khasiat Herba Semulajadi

Kali nie aku nak share sedikit maklumat tentang khasiat herba dan petua yang aku pernah baca dari buku...
Harap semua kawan2 dapat memanfaatkan dengan sebaik-baiknya....Kadang2 kita tak perasan ada tumbuhan yang hidup dipersekitaran rumah kita yang boleh dijadikan ubat atau penawar...Contoh2 nya macam nie.........................

Asam Jawa
  • Daun asam jawa dikatakan dapat menyembuhkan demam, gatal2, bisul, sakit kuning, sukar untuk tidur malam ataupun dijadikan sebagai ubat antiseptik.
  • Buah asam jawa pula dapat mengurangkan berat badan, sakit kerongkong, batuk, lemah badan, menyejukkan panas badan, sembelit, keracunan akibat alkohol, pitam dan mencegah dari mendapat kanser payudara.
  • Wanita hamil dilarang memakan mentah buah asam jawa kerana ia mengandungi sebatian asid entogenik yang boleh mengakibatkan keguguran.


      Lidah Buaya
      • Cecair atau lendir yang berada di bahagian dalam daunnya dipercayai boleh menyuburkan rambut apabila ia dilumurkan pada rambut kemudian dibalut dengan tuala basah. Lakukan selama tiga bulan berturut2 sewaktu hendak tidur.
      • Lendir ini jika disapukan pada bulu mata sebelum tidur ianya boleh melentikkannya dan boleh melembabkan serta melicinkan kulit muka. Lendirnya juga boleh mematikan pigmen hitam di muka di samping melindungi dari pancaran ultraviolet.
      • Lendir lidah buaya juga mampu mempercepatkan proses penggantian sel, mengelakkan jangkitan, merawat kudis, gatal2 dan menghilangkan parut. Sapukan lendir lidah buaya bersama garam di sekeliling bisul untuk meredakannya.
      • Jus lidah buaya atau selalu dipanggil jus aloe vera juga mampu mengawal tekanan darah tinggi, kencing manis, masalah jantung, luka dalam badan, buasir, sembelit, sakit sendi, ulser, masalah ginjal dan banyak lagi.
      • Wanita hamil ditegah meminumnya kerana ianya boleh mengganggu kesihatan kandungan.      
               

        Pinang        
        • Daun, sabut dan isi buah pinang boleh memutih dan menguatkan gigi. Caranya ialah dengan menghiris isinya nipis2 lalu dibakar. Setelah warnanya bertukar coklat kehitaman, tumbuk hingga menjadi serbuk. Dengan serbuk itulah dijadikan sebagai ubat gigi.
        • Untuk sakit pinggang, ambil sehelai daun pinang yang sudah dicuci kemudian tumbuk sehingga lumat dan dicampurkan dengan minyak kelapa atau minyak masak lalu dimasak di dalam kuali. Ianya baik untuk dijadikan minyak angin dan disapukan pada pinggang. Rebusan daunnya juga mujarab untuk cirit birit.
        • Penyakit kudis dan luka2 kecil caranya ialah dengan menggiling isi buah pinang hingga halus kemudian dicampurkan dengan air kapur sirih dan lumurkan pada bahagian yang sakit. 



          Bunga Matahari
          • Bunganya dipercayai boleh menurunkan tekanan darah tinggi. Bijinya mengandungi vitamin, fosforus, potassium dan protein. Apabila digoreng, dikatakan boleh mempercepatkan penyembuhan penyakit demam campak, melawaskan pembuangan air kecil dan mengubati penyakit radang buah pinggang.
          • Biji bunga matahari juga mengandungi minyak yang boleh dimakan yang baik untuk kesihatan jantung kerana kandungan lemak politaktepu yang tinggi dan baik untuk jantung.
          • Daunnya berguna bagi mencegah penyakit barah dan sakit sendi2 tulang. Caranya ialah lumatkan daun bunga matahari dan dilumur pada bahagian yang sakit. Akarnya pula dikatakan boleh mengurangkan batuk, kencing manis dan sebagai ubat julap serta membantu meredakan tekanan darah tinggi.
          • Sum2 atau cairan dari dalam batang dan pangkal bunga pula boleh menambahkan tenaga dan melancarkan sistem perkumuhan dalam badan terutama saluran air kencing. Oleh sebab itu, pengamal perubatan mempercayai sebatang pokok bunga matahari boleh meredakan penyakit kencing manis dan penyakit batu karang. Caranya ialah dengan mengambil batang dan akarnya kemudian rebus sehingga airnya sejat tinggal kira2 satu gelas sahaja. Airnya bolehlah diminum dan ulanginya selang dua atau tiga hari.
          • Wanita hamil ditegah meminum air rebusan pokok bunga matahari kerana ia boleh mengakibatkan komplikasi.

            

            Delima
            • Daunnya apabila direbus dengan air teh dan diminum mampu mengubati sesak nafas dan menghilangkan kegatalan di badan.
            • Segenggam daun delima, secubit halia dan isi buah delima apabila dilumatkan lalu diperah airnya dan diminum pada waktu pagi mampu mengubati demam.
            • Jika dikisar dan dilumatkan kulit buah delima serta isinya dalam dua tiga biji ia mampu mencegah penyakit kencing manis, mencuci perut, membunuh cacing dan meredakan cirit birit yang kronik termasuk cirit birit berdarah, buasir, bengkak usus, dan apa jua kesakitan di dalam perut.
            • Bagi melangsingkan tubuh pula, tumbuk lima biji isi buah delima hingga lumat, campurkan dengan air suam dan sedikit garam. Kemudian tapiskan dan minum setiap pagi selama seminggu. Rebusan daunnya juga boleh meredakan hipertensi.
            • Untuk penawar sakit keputihan pula, perlulah menjemur terlebih dahulu kulit buah delima hingga kering. Kemudian direbus dan minum bersama air suam dan satu sudu teh limau nipis.



              Belimbing Buluh
              • Daunnya apabila digiling halus dan dilumur, ia dapat menhilangkan jerawat dan melembutkan kulit di muka, sakit2 sendi serta panau. Jika direbus pula, ia boleh mengubati batuk, menurunkan tekanan darah tinggi dan pitam.
              • Bagi menghilangkan batuk, segenggam bunga belimbing buluh dicampur sedikit jus pegaga yang telah ditumbuk, dua biji bawang merah dan satu batang kulit kayu manis sebesar jari kelingking. Lalu direbus dan ditapis air rebusan itu. Kemudian minum dengan mencampurkan sedikit madu. Minum segelas, tiga kali sehari.
              • Untuk mereka yang menghidap penyakit seperti darah tinggi pula, petik tiga biji buah belimbing buluh. Potong kecil2 dan rebus. Minum air rebusannya selepas sarapan pagi setiap hari.
              • Bagi bayi yang diserang penyakit kuning pula dimandikanlah dengan air rebusan daun belimbing buluh untuk meredakannya.

                                          

                Kemboja
                • Kemboja dipercayai dapat mengubati secara tradisional bagi mengurangkan kesakitan akibat radang usus, mengatasi masalah pencernaan, jangkitan kulit, sembelit, sakit gusi dan penyakit busung air.
                • Walaupun begitu, bagi menentukan kuantiti bahan dan cara penyembuhan yang lebih berkesan, dapatkan nasihat dari pakar2 perubatan tradisional terlebih dahulu kerana pokoknya bergetah dan keseluruhan batangnya mengandungi plumierid yang pahit dan beracun.
                • Sepotong akar kemboja (10 gram), ambil kulitnya dan rebus dengan 3 gelas air dibiar surut menjadi 1/2 gelas, diminum sekali sehari untuk mengubati penyakit kencing bernanah (gonorrhea).
                • Untuk pemakaian dari luar, kulit kemboja boleh menyembuhkan sakit gigi, bisul, bengkak, atau pecah2 pada tapak kaki. Ia juga dapat mengurangkan kesakitan pada kaki yang tertusuk duri atau tulang. Caranya ialah dengan mengambil sepotong kulit pokok kemboja dan rebus sehingga mendidih. Kemudian rendam kaki yang mengalami bengkak2 itu kedalam air rebusan yang telah suam itu.
                • Bagi penyakit bisul, sapukan getah pokok kemboja pada sekeliling bisul dan biarkan ia kering kerana dapat mempercepatkan bisul tersebut untuk pecah. Getah ini juga boleh membantu menghilangkan kutil, puru dan ketuat.


                                     

                     
                  Bunga Rotan
                  • Bunga, daun dan akar bunga rotan yang masih segar atau yang telah dikeringkan berguna untuk mengubati pelbagai penyakit. Antaranya ialah untuk mencegah dan mengubati kanser kulit, bisul, kulit yang bernanah, luka tersiram air panas dan mengurangkan bisa gigitan ular. 
                  • Caranya ialah dengan menumbuk lumat bunga, daun dan akarnya lalu ditampalkan pada tempat yang mengalami kesakitan. Kajian mendapati ia juga mempunyai khasiat anti biotik, anti radang, menghentikan pendarahan (hemostatik), menghilangkan bengkak dan membersihkan darah.


                                                 

                  Bunga Butang
                  • Dalam kalangan pengamal perubatan tradisional, ia dipercayai berguna untuk menghilangkan batuk, mengurangkan penyakit asma dan melancarkan pembuangan air kecil. Selain itu, ia juga boleh menghilangkan panas dalam badan.
                  • Caranya ialah dengan merebus beberapa kuntum bunga butang segar dan diminum air rebusannya. Bunganya yang ditumbuk lumat juga baik untuk luka dan kurangkan bengkak.


                                               


                  Bunga Tasbih
                  • Khasiat bunga tasbih terletak pada bunga, akar dan batangnya. Sama ada yang masih segar atau telah dikeringkan. Ia dipercayai boleh mengubati darah tinggi, sakit jantung, keputihan, batuk berdarah dan menurunkan suhu panas dalam badan.
                  • Ianya juga boleh menghentikan pengaliran darah akibat luka, radang kulit bernanah dan merawat masalah jerawat. Caranya ialah dengan melumatkan akar pokok tasbih dengan sedikit tepung pulut dan air lalu ditampalkan pada tempat yang luka atau sakit. Amalan minum air rebusan umbi pokok tasbih pula mampu meredakan buasir.

                        
                                                 

                  Jarum Bintang Tujuh
                  • Amalan memakan daun pokok jarum bintang tujuh dipercayai mampu mencegah dari diserang penyakit kanser. Menurut pengamal perubatan tradisional, menjadi kepercayaan mereka apabila mengunyah daunnya sehari, khasiat dari daun tersebut boleh menjadi penawar bagi segala penyakit.
                  • Bagi meredakan penyakit kanser yang masih berada di peringkat awal, caranya ialah dengan memetik sepuluh helai daun tua yang masih segar lalu direbus dan diminum air rebusannya dua kali seminggu. Daun pokok dari bunga yang berwarna jingga atau merah adalah lebih baik dari bunga yang berwarna putih.
                  • Walaupun begitu, ada juga pesakit yang tidak serasi dengan cara ini kerana tidak tahan badan menjadi panas setelah meminumnya. Sebenarnya ini adalah kepercayaan yang disampaikan secara lisan turun temurun. Ianya belum dikaji lagi sepenuhnya secara saintifik akan keberkesanannya.
                  • Selain menyembuhkan penyakit kanser, air rebusan herba ini juga dapat melegakan lenguh2 badan, mengurangkan sakit kepala dan jika ia dimakan sebagai ulam atau bersama halia sebagai minuman ia dipercayai mampu meredakan penyakit gout.


                                   


                  Kembang Merak
                  • Rebusan bunga kembang merak ini dipercayai boleh menyembuhkan kekejangan akibat demam panas atau bagi menurunkan panas dalam badan.
                  • Untuk menghilangkan masalah kembung perut, daunnya ditumbuk halus bersama seulas bawang putih lalu dibalutkan pada perut.
                  • Wanita yang mengandung dilarang dari mengambil herba ini untuk perubatan kerana ia mengandungi bahan alkaloid yang boleh memudaratkan kandungan.


                                       


                  Pandan Tikus
                  • Khasiat pandan tikus amat terkenal di kalangan kaum wanita. Ini kerana akarnya baik sebagai ubatan tradisional iaitu untuk dijadikan ramuan ubat periuk bagi wanita yang baru bersalin.
                  • Akarnya yang telah direbus jika dicampurkan berserta bahan lain mampu mengecutkan rahim dan merapatkan peranakan. Oleh itu, selain digelar dengan nama pandan tikus ia juga dikenali sebagai pokok serapat.

                                        


                  Secotek Emas
                    • Secotek emas dapat mengecutkan saluran peranakan dan merapatkan pintu rahim serta mengembalikan rahim pada kedudukan asal. Di samping itu, dipercayai rebusan daun secotek emas juga mampu memecah lemak serta memotong kolestrol berlebihan dalam salur darah dan menghindari pengamal dari migrain serta angin akhmar.
                    • Air rebusan daun, batang dan buah secotek emas mampu menyembuhkan penyakit paru2 berair, sakit pinggang, mengurangkan keletihan dan mampu meningkatkan keinginan seks bagi pasangan suami isteri. Ia juga dipercayai dapat bertindak balas terhadap ransangan hormon lelaki.
                    • Daun secotek emas boleh dipetik dan dikunyah semasa lapar. Ianya juga boleh dikeringkan untuk disimpan agar tahan lebih lama. Apabila diperlukan, rebus daun kering tadi dan minum airnya bagi memulihkan tenaga.


                                      


                    Manjakani
                    • Manjakani boleh membantu wanita yang mengalami masalah penyakit keputihan. Caranya ialah dengan merebus enam biji manjakani bersama tiga helai daun beluntas dan sehelai daun tapak sulaiman. Rebus semua bahan ini hingga airnya berubah menjadi warna keperang-perangan. Kemudian tapis dan minum sekali sehari. Walaupun begitu, anda dinasihatkan supaya tidak menggunakan semula bahan rebusan yang disimpan dalam tempoh yang lama.
                    • Selain merawat masalah keputihan, manjakani juga boleh bertindak bagi mengeratkan hubungan seks antara suami isteri. Ini kerana manjakani bertindak sebagai astrigen iaitu memperbaiki tisu2 yang rosak atau kembang dengan cara mengurangkan lelehan mukus. Ia juga mampu memulihkan pengeluaran hormon, melancarkan darah dan memberi tenaga. Caranya ialah dengan merendam manjakani dengan dengan air suam lalu minum sekali sehari sebelum makan bersama sedikit madu.
                    • Manjakani bukan saja menjadi perhatian dalam rawatan dalaman, ia juga mampu merawat masalah luaran seperti luka, bisul atau kulit melecur. Caranya mudah, iaitu dengan mengasahkan manjakani pada  bahagian bawah pasu, kemudian campurkan sedikit air dan tampalkan pada bahagian yang sakit.




                    Kemangi
                    • Daun pokok kemangi dipercayai dapat mengubati batuk kerana ia bersifat narkotik ringan. Caranya ialah dengan meramas daunnya dan disapukan pada leher atau ambil lima hingga enam helai daun kemangi pada waktu pagi dan petang lalu dikunyah begitu sahaja.
                    • Kemangi juga mampu menyembuhkan selsema, resdung, asma dan membuang angin dalam badan. Caranya ialah dengan merebus daun kemangi lalu diminum air rebusannya sebagai tonik.
                    • Campuran kemangi, lada hitam, halia dan madu juga dipercayai mampu mengurangkan stress, tekanan darah tinggi, kolesterol dalam badan dan menstabilkan kandungan gula dalam badan. Amalan mengunyah daun kemangi juga menghilangkan nafas berbau.
                    • Bijinya apabila direndam ke dalam air akan mengeluarkan jeli yang bersifat diuretik, stimulan dan diaforetik. Bagi masyarakat India mereka mempercayai biji kemangi jantan yang telah direndam boleh mengubati penyakit usus dan sakit buah pinggang disamping merendahkan suhu badan.
                                                                
                                                   


                    Menjelai
                    • Herba menjelai boleh mengubati sakit kepala atau migrain. Caranya ialah keseluruhan pokok dibersihkan sebelum dicincang. Kemudian direndam dalam air panas. Setelah rendaman menjadi suam ia digunakan untuk memandikan pesakit sakit kepala.
                    • Menjelai juga mampu mengubati demam kuning iaitu dengan mengambil lima belas gram akar pokok menjelai dan rebus sehingga surut setengah. Kemudian tapis dan minum dua kali sehari. Pesakit perlu meminum banyak air kosong dan meneruskan amalan ini sehingga demam pulih sepenuhnya.
                    • Bagi mengubati sakit batu karang pula, ambil lima gram daun menjelai dan rebus seperti membuat teh untuk dijadikan minuman. Amalkan selalu hingga tiada lagi masalah batu karang. Bagi merawat jangkitan pada pundi  kencing atau kencing kotor pula, tambah jumlah daun yang direbus ke sepuluh gram agar ia menjadi lebih pekat.
                    • Untuk pesakit yang menghidap rheumatik, rebus tiga puluh gram buah menjelai tua yang keras sehingga air surut tinggal suku. Tapis dan minum sehingga habis sewaktu sakit. Petua ini mampu meredakan kesakitan akibat dari penyakit ini. Namun begitu, jangan gunakan rebusan yang disimpan lama dalam peti sejuk. Minum air rebusan baru sahaja.


                                     

                    Ketumpangan Air
                      • Ketumpangan air adalah herba yang tumbuh dikawasan lembab dan berlumut serta berbau seperti sireh. Ianya boleh dimakan sebagai ulam dan daunnya mempunyai bahan antibakteria.
                      • Ia dipercayai mampu menyembuhkan penyakit kulit seperti bisul, jerawat dan kulit akibat terbakar. Selain itu, ia juga dapat menyembuhkan penyakit gout, sakit sendi2, sakit batu karang dan sakit perut.
                      • Cairan batang herba ini mampu menyembuhkan rhumatisma, sakit mata, sakit2 pada abdomen, demam dan sakit kepala. Caranya ialah dengan memakan daunnya sebagai ulam, direbus ataupun dilumatkan lalu ditampalkan pada bahagian kulit yang sakit. Kaedah ini juga mujarab dalam menghilangkan gatal2 kulit dan meredakan sakit dari bisul.

                           

                      Kaduk
                      • Kaduk biasanya dibuat ulam dan dimakan bersama sambal belacan. Selain itu, daunnya juga boleh dibuat masak lemak. Air rebusan daun kaduk dipercayai boleh mengubati sakit pinggang, selsema, sakit kepala, hidung, telinga, ulser, demam malaria, batuk yang berpanjangan, bengkak hati serta merawat penyakit kecacingan.
                      • Apabila daunnya ditumbuk dan dilekapkan pada kepala ia boleh mengurangkan sakit kepala. Menurut pengamal tradisional India, daun Kaduk biasanya dijadikan serbuk dengan mencampurkan sesudu madu dan diminum setiap hari untuk menurunkan suhu panas badan. Serbuknya jika dicampur dengan susu lembu lalu diminum selama dua kali sehari dapat membuang angin dalam badan.


                                 


                      Duit-Duit
                      • Seluruh pokok duit2 berkhasiat sama ada dalam keadaan segar atau yang telah dikeringkan. Apabila direbus, air rebusannya dipercayai dapat menyembuhkan penyakit kuning, penyakit kelamin, masalah sembelit, batuk, keputihan bagi kaum wanita ataupun yang menghidap penyakit kencing bernanah.
                      • Untuk pemakaian di luar badan, ia dipercayai amat mujarab dalam menyembuhkan penyakit kulit seperti kudis dan kurap dengan menumbuk daunnya sehingga lumat lalu dilumurkan pada tempat yang sakit. Tanaman herba ini bersifat sejuk, beralkali, tawar dan anti toksik.


                                                 


                      Kurma
                      • Buah kurma kaya dengan pelbagai zat, galian, kalsium, zat besi, karotina, protein, vitamin, mineral, fiber dan pottasium. Amalan memakan buah kurma mampu mengelakkan diri dari penyakit keupayaan penghadaman, mencegah penyakit barah perut, osteoporosis, memberikan tenaga serta merta, membantu denyutan jantung agar kembali normal, mengaktifkan otak bagi para pelajar, menajamkan fikiran, membantu tumbesaran tulang dan menyihatkan badan.
                      • Selain itu, ia juga dapat mengubati penyakit insomnia atau gangguan tidur dan mengatasi masalah badan yang sering berpeluh. Buah kurma dapat membasmi cacing di dalam perut serta menjadi penawar bagi keracunan makanan.
                      • Kandungan fiber yang tinggi juga mencegah dari barah perut sementara kalsium yang tinggi perlu untuk menghindari lemah tulang terutama kaum wanita yang berumur. Pendek kata, buah kurmalah yang terbaik dan patut dimasukkan dalam diet seharian.




                      Kalau dah baca tu, terpulanglah kepada kawan2 semua nak cuba atau tidak...Sebab saya pon tak pernah cuba buat ubat tentang herba2 diatas...hehe...Kalau kurma dengan asam jawa tu pernah la...Semua ni saya baca dari buku mak saya iaitu " Herba Perubatan Tradisi Zaman Berzaman"...Just nak share ja...Mana nak tau kot2 kawan2 tak dak duit nak pergi hospital or klinik...So boleh cuba la cari herba2 tu ya untuk buat ubat.......

                      Saturday, 19 November 2011

                      Semester Baru

                      Pada tanggal 19 November tahun 2011 aku telah selamat menempuh semester kedua yang kini merupakan cabaran buat aku...Sebenarnya cuti semester satu selama satu bulan lebih masih tak cukup bagi aku...Tapi bila aku dok rumah rasa bosan la pulak sebab tak tau nak pergi mana...Lagipun aku tak ada kawan2 terdekat kat Sungai Petani nie...So dok rumah jalah main Playstation 2...Then sekarang bila dah masuk semester kedua...Aku dok bilik baru and roommate pon baru...Argggghhh...Nie lah yang aku rasa malas ditambah dengan menyampah...Bukanlah aku nak cakap aku tak suka kat roommate baru aku...Tapi yalah kan aku nie jenis yang tak friendly sangat so bila nak tegur orang tu aku rasa kekok pulak...Kalau tegur macam kat facebook tu ok la jugak...Tapi bila depan2 aku rasa macam tak pandai nak berkawan dengan orang...Maklumlah tak ramah sangat...Nanti kalau tersilap cakap orang kecik hati pulak...Kalau orang tu cakap ramah dengan aku barulah aku akan cakap ramah dengan dia...Pelik sangat ke aku nie...Semua benda tentang aku majoriti pelik2...Sehari sebelum masuk semester dua nie...Akram dengan Syahmi ada mai rumah aku..Budak UITM Merbok jugak la...Depa nie member yang dikatakan agak rapat jugak la dengan aku...Dekat sini la yang ada benda pelik jadi...Haha...Aku pon tak tahu kenapa bila member aku dua orang nie rapat ja and tak berapa peduli pasal aku...Aku mula rasa jealous...Akram dengan Syahmi nie memang best friend...Argggghhhh...Kenapa aku mesti jealous...Adakah sebab aku nie tak ada kawan and sendirian or sebab aku nie anak tunggal...Benda nie pernah jadi dekat aku masa aku dengan best friend aku dulu...Aku pon tak tahu apa yang dah jadi dengan aku...Mungkin sebab aku takut kehilangan kawan yang aku anggap sebagai best friend aku...Perangai aku memang pelik kan...Dah la sensitif nak mampos aku nie and bila ada orang kata sikit aku cepat terasa kalau perkara tu melibatkan benda yang aku tak suka...Aku memang benci semua nie...Kenapa aku macam nie...Kenapa aku perlu sensitif dan memikirkan tentang akan kehilangan kawan atau tidak...Aku harap aku tak ada perasaan langsung...Biar jadi macam robot...Itu lebih bagus kan2...Dah la cepat sedih...Tapi bila aku sedih aku tak suka tunjuk kat orang...Malu laaaa..And semuanya melibatkan persahabatan...Kadang2 cinta nie pon melibatkan jugak kesedihan...Tapi relationship aku dengan Nisa ok ja...So aku tak sedih la dalam waktu sekarang nie...Cuma sebab kawan ja yang buat aku sedih...Aku sayang semua kawan2 aku...Tapi aku tak tahu macam mana nak tunjuk...Aku nie memang pelik...Bila seseorang kawan tu tak tegur aku and buat tak tahu ja...Secara automatik aku akan terasa...And then start la aku fikir yang bukan2...Dia nie tak suka kawan dengan aku la...Dia nie mungkin anggap aku nie agak bodoh la untuk kawan dengan dia...And macam2 lagi...Most yang sedih dalam hidup aku sekarang nie melibatkan persahabatan...Ahhh...Apa mungkin aku yang terlalu sombong dan ego...Tapi aku nie terlalu pemalu dan tak pandai nak berkawan dengan orang...Entah bila la aku nak ada kawan yang betul2 faham perasaan aku...Zaman sekarang nie payah nak cari kawan yang faham kawan and sanggup menangis untuk kawan...Kawan untuk suka2 and melepak2 tu berlambak la tepi jalan boleh cari...Tapi kalau kawan yang boleh faham kita nie payah nak cari...Macam sekarang nie aku dah masuk semester kedua...So adakah aku berjaya nak membuat kawan dengan roommate aku...Sorang dua dah aku start cakap...Tapi ada lagi roommate aku yang aku kurang cakap...Ermmmm...Macam mana nie nak mulakan percakapan dengan orang...Kekok betul aku rasa...Pelik2 kan aku nie...Kalau orang baca blog nie mesti gelak kat aku and cakap aku pelik...Or cakap aku alien or bukan manusia...Nak buat macam mana dah nie memang diri aku...Tapi kalau dah terpaksa cakap, aku akan cakap jugak la...Aku takut jugak orang cakap aku nie sombong...Tapi serius aku bukan sombong and tak ada niat pon nak jadi sombong...Perangai aku memang macam nie...Kalau nak tahu aku nie banyak cakap and suka merapu2...Hehe...Tapi bila dah kenal rapat dengan orang tu la...Actually aku sangat suka nak buat ramai kawan cuma aku tak tahu macam mana nak mula...Dari facebook ok la...Tu la yang aku buat sekarang nie iaitu mengenali lebih ramai kawan...Hope aku akan dapat mengatasi kelemahan diri aku nie...Aku tak nak bersendirian selalu...Kalau tak ada cinta, kawan pon boleh buat kita happy and bahagia selalu...Betul tak..................

                      Monday, 7 November 2011

                      Holiday Alor Setar

                      Hari Sabtu baru2 nie aku ada pergi ke Alor Setar...Buat apa lagi kalau bukan pergi makan2 dengan jalan2...Actually dalam cuti semester nie aku tak pergi kemana pun just duduk rumah ja...So boring jugak la...Bila dah ada orang ajak tu aku pun pergilah...Bukan selalu keluar meronda nie...Rumah aku dari Sungai Petani ke Alor Setar kira jauh jugak la...Aku pergi kesana naik motor and pergi sorang ja pun...Jauh jugak perjalanan ikut Highway...Lupa pulak nak bagi tau...Member yang ajak aku nie nama dia Ain...Hehe...Perempuan la...Aku pernah cerita lagi entah pasal Ain nie...Rasanya tak lagi...Kalau nak tau dia nie salah satu kawan yang rapat dengan aku sejak dari zaman sekolah lagi...Sampai sekarang masih kawan baik and tak dak hubungan special apa pun tau...Selalu jugak contact dia kat facebook...Yang dia ajak aku pergi jalan2 kat Alor Star pun kat facebook jugak siap buat event invite orang lagi...Sebenarnya member dia yang buat event tu...Aku pakai add ja entah sapa2 kat facebook tu...Hehe...Member dia pun aku tak kenal...Tapi yang pergi berapa orang ja pun...First sampai kat sana aku parking motor kat Pekan Rabu...Aku jumpa Ain tunggu aku dekat bus stop...Aku nampak ada dua orang lelaki yang tidak aku berapa kenali dok sembang2 dengan dia...Ha' member dia la tu...So kenal2 la kejap...Then kami semua pun pergi ke City Plaza nak pergi makan kat Mac Donald...Hehe...Perut dah lapar maklumlah sebelum pergi tadi aku cuma sempat minum susu dengan makan sedikit french fries buatan sendiri...Tengok2 yang dua orang member Ain tadi dah nak balik...Rupa2 nya depa hanya terserempak kat jalan ja pun bukan nak join sekali pergi makan...Lepas tu Ain cakap nak pergi cari member2 dia yang lain...Bila dah jumpa aku tengok semua perempuan...Seganlah jugak...Then baru ada sorang member Ain yang lelaki datang...Bila jumpa kenal2 macam tu ja pun...Lepas makan kat Mac Donald kami pun bercadang nak pergi tengok wayang...Filem dia Alamak Toyol...Sementara menunggu cerita tu start pukul 3.15 petang, kami pun sembang2 and jalan2 kejap kat dalam City Plaza...Aku jugak sempat pergi beli barang favourite aku...Haha...CD Playstation 2 la...Empat keping aku beli dengan harga RM20...Semuanya jenis game lawan2...Biasa la kan aku dari kecik sampai besar memang minat game lawan2 nie...Macam game King Of Fighters, Street Fighters, Tekken, Soul Calibur and banyak lagi...Kadang2 orang cakap macam budak2 ja main game macam nie...Aku tak kisah orang nak cakap apa...Lantak la...Yang penting aku bahagia...Tak kacau hidup orang pun kan2...Selain tu aku jugak minat game yang jenis Role Playing atau RPG...Hehe...Dah melalut pulak cerita panjang2 pasal game nie...Ok...Lepas habis jalan2 kami pun masuk la panggung bila cerita tu on the way nak start...Tiba2 Rafiqi call pulak and cakap yang dia dah sampai...Aku ingat kan dia tak mahu datang...Then aku pun keluar lah pergi cari dia...Rafiqi nie jugak budak sekolah aku and satu kelas sekali...Dia ni buas sikit kat sekolah dulu and sekarang tak tau la macam mana...Bila dah jumpa aku pun ajak dia join sekali tapi kesian la jugak seat yang sebelah2 kami semua dah penuh...Dia dapat seat duduk dengan orang lain...Tapi dalam satu panggung la jugak...Kira ok la tu...Walau apa pun memang best cerita dia...Kelakar gila and tak seram langsung...Bila cerita habis kami keluar dengan perasaan yang happy...Hehe...Lepas tu ingat kan nak pergi karaoke tapi dah tengok semua orang macam ngantok ja so tak jadilah...Member2 Ain pun mintak diri nak pulang sebab dah pukul lima lebih...Macam tu jugaklah dengan Rafiqi...Dia pon dah nak balik...Sebelum aku pun mengangkat kaki blah dari situ...Aku masih sempat lagi nak beli something untuk Nisa...Ain cakap suruh beli gelang tangan or tak pun teddy bear...Gelang tangan dah ada dah...Aku buat sendiri dengan manik2 kristal yang aku beli...So tak payah nak membazir beli banyak2 nanti jadi Mami Jarum pulak...Kalau teddy bear aku tengok ada yang murah and ada jugak yang mencekik darah...Tak nak lah aku beli teddy bear...Lagi pun aku jugak yang nak kena bawak bila balik nanti kan...Malu pulak nanti orang tengok...Dalam fikiran, aku ingat nak beli dia tudung...Pada masa yang sama, Ain jugak ada bagi pendapat untuk beli tudung2 yang menarik and sesuai untuk dipakai...Nisa suka warna merah, putih and hijau...Jadi aku ingat nak beli warna merah sebab warna merah tu jugak favourite aku...Aku beli tudung yang ala2 stail tudung kain guni tu...Haha...Lagi  pun Nisa jarang pakai tudung macam nie...Sekali sekala nak jugak ubah gaya dia...Hope dia suka apa yang aku beli...Nanti bila kami jumpa baru aku nak bagi kat dia...Lepas pergi shopping, aku pun balik ke Pekan Rabu tempat aku parking motor tadi...Ain dengan member dia sorang yang tak balik lagi offer nak temankan aku...Aku cakap tak payah teman and suruh balik dulu...Dah Ain cakap nak temankan aku jugak so aku pun tak kisah la...Time balik ke Sungai Petani memang hujan lebat betul...Basah melencun aku bila sampai ke rumah...Apa pun best dapat keluar jalan2 hari tu...

                      Wednesday, 2 November 2011

                      Kegelapan Dan Pelita

                      Kegelapan ada lima,
                      Pelita menerangi kegelapan juga ada lima,
                      Cinta dunia adalah kegelapan,
                      Pelitanya adalah takwa,
                      Dosa adalah kegelapan,
                      Pelitanya adalah taubat,
                      Kubur adalah kegelapan,
                      Pelitanya adalah la ilaha illallah, muhammadurrasulullah,
                      Akhirat adalah kegelapan,
                      Pelitanya adalah amal soleh,
                      Dan siratal mustakim adalah kegelapan,
                      Pelitanya adalah iman..........

                      Janji Persahabatan

                      Jika aku menaiki kereta mewah,
                      Dan kau hanya membawa basikal,
                      Ketika suatu hari kita bertemu di jalan,
                      Jika kau menyandang jawatan presiden,
                      Dan aku hanya petani kampung,
                      Ketika suatu hari kita bertemu di jalan,
                      Aku akan bangkit untukmu,
                      Aku mahu menjadi sahabatmu,
                      Sepanjang masa tanpa ada persengketaan,
                      Ketika pada musim kemarau,
                      Dan sungai menjadi kering,
                      Ketika pada musim tengkujuh,
                      Kilat dan petir berperang,
                      Ketika pada musim panas dan salju,
                      Bila bumi dan langit bersatu,
                      Aku tidak akan berpisah denganmu....

                      Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar,
                      Sahabat yang setia ibarat pewangi yang mengharumkan,
                      Sahabat yang sejati menjadi pendorong impian,
                      Sahabat yang berhati mulia membawaku ke jalan Allah......

                      Monday, 31 October 2011

                      The Power Of Love

                      When I feel the heat of sun,
                      It just want to say my heart is glowing,
                      This was because the power of love,
                      Now we are drowning into that reality,
                      Reality of love that we sharing together,

                      When I feel the aura of moon,
                      It light illuminate and give me serenity,
                      Just like the love you give me,
                      The power of love is powerful,
                      As long as you give your faith and loyalty...............

                      Kehadiran Cinta Nisa

                      Betapa bahagianya hidup nie bila aku dah bertemu sesuatu yang amat berharga...Aku harap perkenalan dengan si dia akan kekal selamanya...Di pagi raya yang amat sunyi dan sepi sekitar pukul empat pagi...Aku telah mengenali seorang insan yang bernama Anisa atau yang aku panggil Nisa ja...Aku berkenalan dengan dia kat facebook...Nisa merupakan seorang gadis yang baik dan cantik...Hehe..Kalau nak tau Nisa nie lain dari yang lain...Berbeza dengan gadis yang pernah aku kenal sebelum nie...Actually pada mulanya aku saja ja chat ngan dia kat facebook sebab dah memang tak ramai sangat orang online pagi tu...Jadi secara sengaja nama dia menarik perhatian aku dan jugak profile photo dia...Nisa Anisa tu lah nama dia letak kat facebook...Nama Nisa jugak merupakan nama salah satu surah dalam Al-Quran...Walau macam mana pon pada mulanya aku just tengok gambar dia ja tak bukak profile dia pon...Aku chat la ngan dia macam biasa...Rupa2 nya junior budak sekolah aku...Macam tak percaya ja kan...Lepas tu aku terus ja bukak profile dia...Kami teruskan chatting sampai ke subuh pagi raya...Sebelum aku sign out, aku sempat tinggalkan no phone aku kat dia berharap nanti dia mesej la...Boleh kenal dengan lebih dekat...Macam tak percaya ja sebab pagi tu memang dia betul2 mesej aku...Bila kenal punya kenal so kami pon jadi rapatlah...Sampai diistilahkan kami mempunyai hubungan yang teragak special...Hehe...Bukan hubungan sulit tau...Kalau nak tau Nisa lah kekasih hati aku dari dulu sampai sekarang...Dari start kenal pagi raya tu lah hubungan kami jadi special case nie...Walaupun kami tak pernah berjumpa lagi so aku tak kisah nak menunggu dia...Dia pernah cakap nanti habis SPM baru boleh jumpa...Tu bermaksud tahun depan la...Lagi pon payah sikit nak jumpa dia sebab family dia kurang bagi dia keluar and dia sendiri pon tak pernah keluar dengan lelaki...Kali nie lah baru aku nak katakan serius dalam hal2 cinta nie...Sebab ciri2 dia betul2 menepati apa yang aku nak...Walau macam mana pon aku harap sangat bila kami berjumpa nanti dia akan terima aku seadanya...Tapi ada benda yang aku selalu terpikir dalam fikiran nie...Aku rasa macam dia tinggi dari aku ja...Hurmmmm...Aku pon taktau nak cakap macam mana...Kalau dia tinggi dari aku...So kami nie sesuai ke tak???Walau macam mana pon aku harap yang hubungan kami nie akan berkekalan sampai bila2...Kalau ada jodoh takkan kemana kan...Selama kami kenal, dia banyak bagi aku inspirasi dan semangat dalam kehidupan aku...Kehadiran dia betul2 membuatkan hidup aku lebih bermakna and aku tak pernah rasa menyesal kenal dengan dia...Secara kebetulan jugak watak utama novel yang aku baca sekarang sama nama dengan dia...Novel tu bertajuk Tahajud Cinta Nisa...Macam tak percaya ja kan...Hehe...Lagi pon sekarang nie aku dah siapkan banyak benda yang special kat dia bila kami nak jumpa nanti...Aku harap nanti dia suka apa yang aku nak hadiahkan...Salah satu yang aku boleh bagi tau kat sini ialah aku sedang belajar membuat kek coklat sebab tu favourite dia...So nanti bila kami jumpa aku nak bagi dia rasa kek coklat yang aku buat...Tak sabar rasanya...Rasa gementar dan takot pon ada...Harap2 nanti dia suka la kan..........



                      Cinta Budak Ganu

                      Bila tengok ja statement kat atas nie mesti ada yang boleh agak dah kan...Sebenarnya cerita aku kali nie terjadi time aku dah masuk Uitm Merbok...Benda nie terjadi masa bulan Julai 2011 kalau tak silap aku la...Time nie kenapa entah aku macam desperate pulak nak bercouple...Maklumlah sebelum nie aku tak pernah bercouple jadi bila tengok member2 lain ada awek...Aku pon teringin jugak nak mencari sorang...hehe...Aku kenal dia melalui member sekolah lama aku yang belajar di politeknik yang sama dengan budak Ganu nie...Member aku lah yang bagi no phone aku kat dia...Budak Ganu nie yang hantar mesej kat aku dulu...Nama dia Mimi...Jadi aku pon berkenalan la dengan dia...Bila aku tengok dia kat facebook...Orangnya boleh tahan jugakla...Comel dan agak chubby sikit...Dia yang ajak aku couple dengan dia dulu and kenal hati budi...At first, aku teragak2 la jugak...Takot2 nanti aku tak serius plak...Sebenarnya jujur la aku cakap dia bukan taste aku...Oleh disebabkan aku agak desperate dah memang tak dak sapa nak kat aku...Jadi aku pon macam ok ja nak couple dengan dia...Actually hati aku macam 50/50 ja...Tapi belum cuba belum tahu kan...Hehe...Seminggu aku kenal dengan Mimi, dia yang rajin call aku...Dia ada suruh aku tukar ke Digi sebab nanti senang dia nak gayut dengan aku...Time nie lah perasaan aku macam terasa berbelah bagi ja...Aku nie dah la pengguna setia Maxis...Dah tu suruh tukar ke Digi plak...Lagipun baru ja kenal...Jadi aku cakap nantilah kat dia...And dalam masa yang sama jugak aku dah rasa macam nak putus ja dengan dia...Sebab entah kenapa aku tak boleh sayang kat dia...Ada dua hari jugaklah aku tak mesej dia...Lepas tu terus aku cakap kat dia yang aku sebenarnya dah suka kat orang lain...Padahal tak dak pon...Lagi plak dia duduk jauh and jumpa pon tak lagi dengan dia...Daripada aku terus berpura2 couple dengan dia lebih baik aku cakap ja terus terang yang aku nak putus...Aku tau benda nie mesti akan buat dia terluka...Tapi aku pon macam tak serius ja...Aku takut nanti suatu hari bila aku jumpa perempuan yang aku suka and pada masa yang sama jugak aku couple dengan dia...Tak ka tu dikira curang tak pon orang cakap playboy...Aku tak nak digelar macam tu...So bagi aku keputusan tu dah terbaik dalam hubungan kami...Bila aku mesej yang aku nak putus dengan dia, apa yang aku dapat ialah maki hamun balik...Aku mintak maaf kat dia...And aku harap nanti dia jumpa lelaki yang betul2 boleh sayang kat dia...Dia marah gila kat aku...Dia cakap takkan maafkan aku smpai bila2...Aku sedih betul dia cakap macam tu...Aku tau aku yang bersalah dalam hal nie...Seandainya aku tak terima nak couple dengan dia dari awal mesti takkan jadi macam nie...Tak dak niat langsung aku nak sakitkan hati dia...Semenjak hari tu kami memang tak pernah mesej dah...And aku pon dah block dia kat facebook aku...Bukannya aku benci kat dia tapi takot dia post yang bukan2 plak kat wall aku...Entah macam mana la kan dia sekarang nie...So adakah nie dipanggil couple ataupun kerana perasaaan aku yang desperate time tu.........

                      Kematian Alejandro

                      Actually aku nie pencinta haiwan2 di atas muka bumi Allah nie...Semuanya aku sayang termasuklah satu makhluk Allah ni yang dikatakan popular la jugak dalam kalangan manusia...Nak tau apa dia...Makhluk nie dari keturunan kucing...Maksudnya kucing la tu...Hehe...Aku ada la bela sekor anak kucing nie yang aku bagi nama Alejandro...Sebab kenapa aku bagi nama tu ialah time aku jumpa dia aku tengah dengar lagu Lady Gaga iaitu Alejandro...Tu yang bagi nama tu...Hehe...Aku jumpa dia terbiar sekor2 ja kat depan rumah orang pada waktu malam and mengiau2 plak tu...Aku jenis tak boleh sikit bila dengar kucing mengiau2...Aku secara automatik akan tercari2 kucing yang mengiau2 tu...So bila aku jumpa Alejandro...Aku pon bawak balik rumah...Aku jumpa anak kucing ni time bulan April 2011 dulu...Bila aku bawak balik rumah aku tengok comel gila kucing nie...Warna bulu dia hitam putih and aku rasa baru beranak ja sebab masih kecik lagi...Memang dia sekor ja sebab aku tak nampak pon anak2 kucing lain...Banyak kali jugak dia mengiau...Dalam fikiran aku time tu macam2 dok ada...Rasa kesian plak biar dia sorang2 and mesti dia tengah lapar...Jadi aku ambik keputusan nak bela...At first mak aku tak bagi sebab mak aku tak berapa suka sangat kucing...Mak aku risau nanti dia buat taik plak...Tapi abah aku suka kucing and haiwan2 lain...Maybe aku mewarisi sifat sayangkan makhluk Allah dari abah aku kot..Hehe..Walau macam mana pun lepas pujuk punya pujuk last2 mak aku bagi la...Tapi aku yang kena jaga...So hari berikutnya aku pergi kedai dengan mak aku pergi beli sangkar untuk Alejandro...Selain tu aku jugak beli botol susu, pasir and tempat buang taik kucing...Aku betul2 jaga Alejandro dengan baik semenjak hari tu...Hampir setiap hari aku bagi mandi dia...Aku lapkan dia bagi kering and aku letak bedak bagi wangi...Aku selalu main2 dengan dia...Aku jaga dia macam ahli keluarga aku sendiri tau...Maklumlah aku nie kan anak tunggal...Tak dak adik beradik so anak kucing la tempat aku bermain2 and bermanja2...Memang pelik sikit la perangai aku nie...Tapi aku tak kesah orang nak cakap apa sekali pon sebab makhluk Allah nie sepatutnya disayangi...Memang lincah dan jinak betul Alejandro nie...Dia jugak kuat makan...Tapi yang sedih sangat ada satu peristiwa yang berlaku pada satu malam...Sampai sekarang aku masih ingat...Masa petang kejadian tu berlaku, aku baru balik dari Alor Star...Bila sampai rumah and masuk bilik, aku terus terlelap sebab terlalu mengantuk...Sebelum aku tido aku ada lepaskan Alejandro dari sangkar dia and aku lupa nak letak dia balik dalam sangkar dia...Bila aku tertido petang tu, aku tak sedar Alejandro pon ikut tidur dengan aku sekali kat atas katil...Bila aku tersedar aku tercari2 Alejandro...So aku pergi bukak lampu bilik...Bila aku toleh ke belakang and tengok kat atas katil...Ya Allah...Aku betul2 terkejut sangat...Aku tengok Alejandro dah mati...Aku betul2 tak sedar langsung bila masa aku tertindih atas Alejandro...Memang betul tido mati aku nie...Tapi aku betul2 tak sengaja and tak dak niat langsung aku nak bunuh dia...Aku menangis teruk malam tu kat depan Alejandro yang dah tak bernyawa tu...Perasaan aku dah tak terkata dah malam tu...Aku betul2 rasa bersalah yang teramat sangat...Time aku sedar tu pukul 1 pagi lebih...Jadi aku terus ja bungkus mayat Alejandro dengan kain cadar aku tempat dia tido...Aku peluk dengan penuh rasa sayang aku kat anak kucing tu...Tanpa pengetahuan mak, aku capai kunci motor and letak Alejandro kat dalam bakul...Aku bawak dia kat satu sungai dekat area Amanjaya...Sepanjang jalan aku betul2 rasa bersalah and menangis...Hanya Allah jalah yang tau perasaan aku time tu...Bila sampai ja kat sungai tu, aku peluk bungkusan mayat Alejandro dengan erat...Seandainya aku tak lepaskan Alejandro petang tu mesti dia masih hidup sekarang...Seribu penyesalan kat atas diri aku nie tentang kejadian tu yang aku masih ingat sampai sekarang...Dengan perasaan berat hati, aku pon hanyutkan bungkusan yang berisi anak kucing kesayangan aku tu ke sungai....Aku harap air sungai yang sejuk dan tenang tu dapat menyejukkan hati Alejandro untuk memaafkan aku di atas kesilapan yang aku buat.........



                      Sunday, 30 October 2011

                      Persahabatan Atau Percintaan

                      Cerita nie aku nak bagi tau tentang sedikit kenangan bersama seorang perempuan yang bernama Eira masa sepanjang kursus penerbangan di Transair Academy...Seperti yang aku cerita sebelum nie, Eira jugak merupakan salah seorang penuntut di Transair Academy...Sepanjang seminggu kenal dengan Eira, dia memang seorang yang peramah dan pemurah...Hehe...Maklumlah suka belanja orang makan walaupun baru kenal...Ada satu hari tu dia bawak aku dengan Azam pergi berjalan2 and makan2 kat Batu Feringgi...Dia bawak kami naik teksi ja...Semua dia support...Aku sesen pon tak bawak keluar...Lagi pon dia yang cakap nak belanja...Dia kata tak pa sebab dulu dia pernah bekerja dekat salon...Dia kata dia tak kisah habiskan duit dia untuk kawan2...Bertuah sapa dapat kawan macam nie...Malam pulak dia ajak aku jalan2 dengan Azam dekat padang kota...Naik teksi lagi...Dah la mahal...Lepas tu dia jugak ada beli macam2 kat aku...Berapa ribu agaknya dia bawak...Malam tu jugaklah dia luahkan satu perasaan tentang diri dia kat aku...Perasaan tentang apa...Private la tak leh gitau..Hehe..And aku jugak sempat kenal dia dengan lebih dekat lagi pada malam tu...Selain tu kami bertiga ada bergambar sama2 dekat padang kota tepi laut pulak tu...Indah and sayu betul malam tu...Bayu laut membuatkan aku rasa tenang sangat dan bebas dari masalah buat seketika...Kami jugak balik agak lewat pada malam tu...Kami jugak ada exam masa hari2 last sebelum kelas tu cukup selama satu minggu...Masa malam sebelum hari exam memang gila2 la punya aku study untuk subjek penerbangan tu...Sampai ke pagi aku tak tido...Dalam masa yang sama Eira jugak ada hantar mesej kat aku suruh pergi bilik dia sembang2 dengan dia dalam pukul satu pagi macam tu lah...Dia kata tak boleh nak tido...Aku cakap la kat dia yang aku tengah study...So dia terus ja ajak aku study ngan dia kat bilik dia...Tapi aku tak pergi pon...Aku cakap la aku ngantok sangat...Kalau aku pergi tak ka bahaya...Dia tu dah la perempuan...Kalau aku study kat sana pastu plak tertido kat bilik dia...Mampos aku nanti tak pasal2 esok pagi kena tangkap buat maksiat plak...Selepas ja seminggu dari kursus penerbangan tu aku tetap contact dengan Eira...Ada sekali tu dia antar mesej nak couple dengan aku...Tapi aku tolak dengan alasan aku pon dah ada yang punya hanya sekadar nak lepaskan diri ja...Azam pon ada cakap kat aku yang Eira nie nak sangat couple dengan aku...Azam la yang kata sebab Eira mesej dengan dia...Aku pon taktau sebab apa Eira nie nak couple dengan aku...Banyak lagi lelaki kat luar sana yang hensem2...Aku yang tak hensem nie jugak dia pilih...Hehe...Lagipun dia nie free hair and suka pakai seksi2...Nanti apa plak kata orang kalau aku couple dengan dia...Tapi bukan nie bermaksud aku benci or tak suka kat dia...Aku cuma anggap dia sebagai kawan ja and tak lebih dari tu..........

                      Satu Persahabatan Yang Hilang

                      Pada bulan Januari 2011 ada berlaku satu pergaduhan antara aku dan kawan aku...Sapa lagi kalau bukan si Farhan tu...Benda nie jadi time kami sama2 pergi ke Transair Academy kat Penang untuk mencari ilmu dalam bidang penerbangan nie...Kiranya nak jadi pramugara la...Tapi pramugara nie tak sesuai untuk aku sebab tinggi tak cukup..Hehe..Dia nak 165cm ke atas ja...So aku berminat la dengan lagi satu job nie iaitu ticketing...Dengar kata kerja ticketing nie just jaga kat kaunter and bagi ticket kat pelanggan...Nampak ja mudah tapi tak sebab kalau kita tersilap tak pasal2 kita sendiri kena bayar...Kalau macam pramugara dah semestinya lah kena pandai cakap English...Kalau pandai cakap bahasa lain lagi bagus...Pada mulanya aku tak jadi pergi sebab tak dak duit...Tapi lepas2 dipujuk oleh Farhan dan jugak seorang lagi best frenz aku yang namanya Azam...Aku pon ikut jugaklah sebab tak nak lah member2 aku ni kecik hati pulak...Bab duit semua Azam yang belanja...Yuran masuk dia dua ratus ringgit...And kelas dia selama satu minggu..Ha'..Lupa plak nak cerita pasal Azam nie...Dia nie member aku...Kiranya rapat jugak la...Kalau kat sekolah dia mesti nak selalu mai sembang dengan aku walaupun kelas kami tak sama...Dia kelas Bakeri and aku plak Pengurusan Perniagaan...Memang rapat dengan dia sejak dari form 4 lagi masa aku duduk asrama...Dia baik and lain dari yang lain sikit...Perangai dia kadang2 pelik...Pelik cam mana???Ha' mana leh gitau nanti disabitkan kesalahan sebab memburuk2 kan member sendiri plak...Ok aku teruskan ja dengan cerita aku...Bila kami pergi kat sana tak sangka jugak Abu Bakar ikut sekali atau orang panggil dia Burn...Dia ni kelas Pengajian Makanan Teknik...Lepas habis ja taklimat first kat Transair Academy tu kami semua pon berangkat ke rumah tumpangan yang kami sewa kat area Komtar...Time nie jugaklah aku mula kenal dengan seorang perempuan yang bernama Tahirah atau yang kami semua panggil Eira...Eira nie budak baik, cantik and agak chubby sikit...Pemurah jugak orangnya sebab sepanjang seminggu kami kenal, dia suka belanja kami semua makan...Banyak betul duit dia maybe dia anak orang kaya kot...Eira nie jugak budak Transair Academy...Macam tak percaya ja kami tinggal satu rumah tumpangan...Tapi bilik tak sama la...Bukan ja dia sorang yang tinggal sekali dengan kami sebab ada lagi dua orang budak perempuan...Budak Transair Academy jugak...Sorang nama Hafiza sorang lagi nama apa tah...Semuanya lepasan SPM tau...Malam pertama kat sana aku and member2 keluar jalan2 kat Komtar...Time tu lah kenapa aku tengok Farhan tiba2 rapat semacam ja dengan Burn...Macam buat tak tau ja kat aku...Lagipun si Farhan ni la yang beria2 ajak aku mai sini...Boleh plak dia buat macam tak mau cakap dengan aku lepas jumpa Burn...Jadi malam tu aku jalan dengan Azam jalah...Nasib baik Azam nie setia kawan dengan aku...Kalau tak aku sorang2 jugaklah malam tu...Aku dengan Azam balik dulu ke rumah tumpangan baru depa berdua tu balik...Eira dengan dua orang lagi kawan dia tu hilang entah kemana..Pergi shopping kot..Haha..Hari besok start nak pergi kelas, aku tak berapa cakap sangat dengan Farhan tu...Sama la jugak dengan Burn...Aku siap nak pergi dulu dengan Azam naik motor...Aku bengang jugak la sebab dua orang tu kata tak nak naik dengan kami...Farhan kata nak jaga rambut dia nanti tak elok la...Lagi la bertambah bengang aku nie ditambah dengan hal malam semalam...Bukannya sampai kat Transair Academy nanti tak boleh buat rambut...Pergi jalah tandas nanti bila sampai kat sana...Last2 depa berdua tu suruh aku dengan Azam pergi dulu...So dengan senang hati and ditambah dengan perasaan marah aku terus ja angkat tayar blah dari situ...Depa kata nak jalan kaki jalah...Lepas ja separuh jalan aku dengan Azam naik motor...Secara tiba2 aku rasa bersalah plak buat macam tu kat depa...Dah la depa tu bukan tau jalan sangat kat Penang nie...Aku boleh plak biar depa jalan kaki...Nanti sesat pulak pastu lambat sampai kelas...Jadi aku cuba buang ego aku...Dengan perasaan bersalah aku terus ja patah balik nak jalan kaki sekali dengan depa...Bila sampai kat depan rumah tumpangan, aku tengok depa dah tak dak...Rupanya depa dah pergi dah pon...Puas kami cuba cari satu sama lain kat area Komtar tu...Azam call depa suruh jumpa kat satu tempat tu...Tapi kami tak jumpa pon...Aku agak dah mesti depa dah sesat...Calling punya calling tengok2 depa dah sampai dulu kat Transair Academy sementara aku dengan azam pulak yang sesat...Puas kami cari jalan dekat sejam la jugak..Dahla kelas start pkul sembilan pagi...Lagi lah buat aku bertambah bengang kat depa berdua tu...Tapi last2 sampai jugak la sebab kami tanya arah kat orang2 tepi jalan...Bila sampai aku rasa macam tak mau masuk ja...Yalah sepatutnya aku dengan Azam yang sampai dulu tapi depa plak yang sampai dulu...Azam tetap pujuk aku suruh masuk...So kami masuk kelas and aku tak pandang langsung kat depa...Semenjak hari tu lah hubungan aku dengan Farhan tak berapa baik dalam satu minggu kat sana...Ada satu hari tu aku sedih la jugak sebab depa asyik keluar berdua ja...Nasib baik Azam ada temankan aku...So aku ambik keputusan nak balik ja rumah and tak mau pergi lagi dah kelas...Tapi niat aku terhalang sebab Azam yang pujuk aku...Siap merayu2 lagi jangan balik and dia cakap akulah kawan dia sorang...Kalau aku balik dia cakap nanti dia tak dak kawan...Muka dia gelabah semacam ja aku tengok bila aku kalut2 nak balik...Kesian jugak aku kat dia...So aku batalkan ja niat aku sebab nak jaga hati dia and sebab dia sorang jalah aku kat sana...Kalau tak aku dah lama blah...Actually aku jugak dah kemas barang dah time tu...Sebelum Azam pujuk aku, Farhan dengan Burn ada sekali...Farhan boleh ja selamba cakap kat aku...Kalau nak balik tu balik la elok2...Yang tu ja cakap and aku ingatkan dia nak pujuk aku macam Azam...Lagi bertambahlah bengang aku...Dalam hati aku memang dah agak dah yang dia memang nak aku blah...Menyesal plak aku masuk Transair Academy nie...Kadang2 aku terpikir...Aku nie jealous ke kat Farhan nie bila dia ada kawan baru...Rasanya memang ya...Maybe sebab aku dah anggap dia macam best frenz aku sangat2...Bila dia ada kawan baru yang rapat aku boleh plak jealous...Patut ka aku buat macam tu...Apa kena dengan aku nie...Semenjak hari tu kami memang tak bercakap langsung sampailah sekarang...Tapi dalam hati aku sekarang nie sebenarnya ada niat lagi nak bercakap dengan dia...Masalahnya ego aku terlalu tinggi and payah sekali nak mengalah...Lagipun aku nie jenis yang suka dipujuk and cepat marah orangnya...Maklumlah aku nie kan anak tunggal...Walau apapun berlaku siapa yang salah sebenarnya nie.......

                      Saturday, 29 October 2011

                      Perginya SPM Munculnya Persahabatan

                      Setiap orang mesti perlukan kawan termasuk jugak aku...Tanpa kawan pasti aku akan rasa kesunyian dan keseorangan ibarat bunga tiada kelopak...Cewah ayat...Sebenarnya kat sekolah aku nie jenis pendiam sikit, serius dan bukanlah peramah...So aku tak ramai kawan sangat...Tapi kali nie aku nak cerita tentang kisah aku dengan sorang kawan rapat aku...Nama dia Farhan...Dia kelas Bakeri...Sebenarnya aku kenal dia lama dah sejak dari form 4 lagi...Cuma kami tak berapa rapat sangat time form 4...Bila masuk form 5 time minggu nak abih SPM secara automatik plak aku boleh rapat dengan dia...Dia nie budak baik ja and hampir sama kepala otak dgan aku...Sebab dia suka main game aku pon suka main game...Kiranya lepas SPM jadi rapat sangat lah dengan dia...Hampir setiap malam aku tumpang tido kat rumah dia...Memang rapat macam kawan lama dah and best gila dapat kawan macam dia nie...Bila tido kat umah dia kadang2 kami pergi cyber cafe sampai pukul dua tiga pagi baru balik hanya sebab main game...Tak pon tengok movie kat rumah dia dengan Badrul...Dah macam orang bujang plak dah...Yang mengejutkan jugak dia couple dengan budak kadet polis yang aku suka tu...Itu bermaksud best frenz aku couple dengan budak yang pernah aku suka dulu la...Dahsyat gila tu...Macam tak percaya ja...Ada satu hari tu aku pergi teman dia dengan si budak kadet polis tu kat Centre Square (CS)...Buat apa lagi kalau bukan pergi dating...Nasib baik Farhan tu best frenz aku...Jadi aku pon lupakan jalah kisah lama tu...Tak nak ingat dah...Buang jauh2...So aku dengan budak kadet polis tu cakap macam biasa jalah...Tapi oklah kan dia bawak mmber dia sorang...Ada jugak teman kalau dua orang tu pergi dating nanti...Kawan budak kadet polis tu ok ja...Baik orangya...Nama dia Alia...Sementara tunggu best frenz aku pergi dating kami pun ambik masa berkenal2...Tanya2 la apa yang patut...Actually aku pon segan jugak...Tapi aku beranikan diri aku ja...Aku ajak dia pergi karoke...Favourite aku tu...Suara dia nak kata sedap...hehe...tak boleh nak dikatakan la...Lepas2 pergi karoke kami semua berjumpa balik kat depan cinema sebab nak tgok wayang...Hari tulah first time aku tengok wayang...First time plak tu tengok dengan perempuan...Sepatutnya first time nie tengok dgan awek sendiri...Ni tak tengok dengan orang yang tak dak kaitan langsung dengan diri aku nie...Tapi yang bestnya filem kat cinema tu la...Hantu Kak Limah Balik Rumah tulah filem yang kami tengok..Hehe..Best gila cerita dia...

                      Secret Admirer

                      Cerita nie jadi time aku form 5 SMT Teknik Sungai Petani 2...At first memang aku tak percaya sebab mana mungkin ada perempuan minat kat aku kan...Tapi memang betul ada perempuan minat kat aku...Actually ada dua secret admirer aku...Hehe...Yang first nie member aku sebenarnya...Nama dia Nadira...Aku kenal dia masa aku duduk asrama time form 4...Kira aku rapat la jugak dengan dia...Dia selalu lepak dengan aku kat depan surau dengan member2 yang lain...Kadang2 bila aku pergi mana2 mesti dia nak ada dekat dengan aku...Ada satu kali tu mak aku mai sekolah nak hantar makanan sambil2 nak jumpa member2 aku...Ada ka patut dia boleh lari pulak and sempat lagi intai2 dari jarak jauh...At least jumpalah mak aku dulu...Bila masuk time form 5, lagi la bukan main siap calling2 aku...Tanya khabar la...Dah makan ka belum...Dalam hati memang dah agak dia mesti sangkut dengan aku...Bila aku nak balik umah dia siap ligan aku sampai pondok pakgad lagi nak mai sembang dengan aku...Ishhhh...Payah betul nak jumpa perempuan yang bersungguh2 macam nie...Tapi walau apa pun dia bukan taste aku...Lagipun dia nie tinggi sikit dari aku...Orangnya nak kata cantik biasa ja...Tapi dia nie memang peramah and suka luah masalah dia kat aku......And satu lagi ada satu hari tu dia mai kat kelas aku...Rupanya datang nak bagi kek kat aku...Maklumlah budak Bakeri la katakan...Tapi aku tak makan...Nak tau sebab apa???Takot silap2 haribulan jadi pak turut plak...Kenapalah sampai sejahat macam tu aku berfikir...Walau apapun sebagai lelaki aku kena berhati2 jugak...Bukannya apa zaman sekarang nie bukan boleh percaya sangat...Lagipun mak aku sendiri suruh berhati2 dengan perempuan and jangan cepat terima barang dari orang yang suka kat kita...Tambah2 yang makanan...Apa pun no coment ok...Aku hanya ikut nasihat mak aku ja...Tapi aku tak buang kek tu...Aku bagi kat member aku Ammar dengan Fazilah...Ammar kata tak kisah...Dia kata Nad pon Nad lah...Kalau Fazilah pulak..Errrkkkk...Aku taktau..Hahaha..Sebelum nie jugak dia pernah bagi aku surat...Surat pertama dia bagi aku baca and dia cerita masalah dia kat aku dalam surat tu...And then aku simpan surat tu tapi sekarang hilang entah kemana...Surat yang kedua tulah dia luahkan yang dia suka kat aku lama dah...Dia ajak aku jumpa dekat koridor belakang kelas aku...Aku bagi balik surat tu...Aku cakaplah aku anggap dia sebagai kawan ja tak lebih dari tu...Tiba2 muka dia lain macam ja...Aku ingat dia nak menangis rupanya dia marah gila kat aku...Dia boleh siap tumbuk aku lagi...Tumbuk kat bahu la...Ganas gila dia nie...Lepas tu dia boleh plak tumbuk kat dinding tu...Boleh siap buat gengster lagi tunjuk kat aku...And terus dia lari masuk kelas dia...Agak lama jugak la dia tak cakap dengan aku...Bila jumpa aku dia boleh buat muka macam nak belasah aku ja...Seram tengok...Seingat aku la dekat2 nak SPM baru dia cakap baik pulak dengan aku...Dan lepas tu hubungan kami tetap sebagai kawan...Cuma sekarang nie aku taktau mana dia menghilang...Ha' lagi satu cerita tentang secret admirer aku...Cerita nie berlaku time form 5...Seingat aku dalam bulan September macam tu la...Aku tau nie dari member aku Mazni...Mazni cakap ada surat untuk aku...Dia cakap junior dia yang bagi...Aku tanya sapa dia...Dia kata nama junior tu....Secreto de amor la...Mana leh gitau..Hehe..Dia cakap kelas katering...Jadi aku pon bacalah surat tu...Dalam surat tu junior tu cakap dia minat kat aku...Dia kata aku nie memberi inspirasi kat dia...Tiba2 ja aku rasa excited pulak nak kenal dengan dia...Mana tau kot2 dia cinta sejati yang aku cari selama nie...So aku mintak kat Mazni facebook junior tu...Hidup aku happy sangat sebab dapat chat dgan dia kat facebook...Masalahnya aku tak pernah jumpa and tengok dia lagi...Jadi teringin sangat nak jumpa junior aku nie...Walau apapun sampai sekarang tak berjumpa...Just chat kat facebook ja...Walau apapun dia ada letak gambar dia kat facebook sekarang nie...Bila aku tengok dia...Sejuk ja mata memandang...Cantik dan comel orangnya...Kalau nak tau dialah sumber inspirasi aku menjadi blogger nie...Sebab dia pon blogger jgak...Tapi kami dah tak rapat sangat dah sekarang...Kalau dulu selalu chat dekat facebook...sekarang tak lagi dah...Cuma ada la sekali tu aku tgur dia kat facebook...Dia macam tak mau chat ja...Last dia sms kat aku dia cakap yang dia takkan mesej orang yang dah couple...Tu prinsip dia...Walau macam mana pun aku faham la sekarang aku dah berpunya tapi takkanlah aku nak tegur dia sebagai kawan pon tak boleh...Hmmmm...Complicated betul la..........

                      Cinta Bertepuk Amai-Amai

                      Setiap manusia tu mesti pernah jatuh cinta kan...Tidak dinafikan lagi sama la jugak macam aku...Malangnya yang sedih sangat cinta aku ditolak...Tiga kali cinta aku ditolak...Yang seorang budak SMK Taman Selasih iaitu budak sekolah lama aku...Aku suka kat dia sejak dari form 2 lagi...Orangnya hitam manis...Nak kata cantik..Entahlah..Lagi pon aku suka kat dia sebab cara dia sopan sangat and lemah lembut...Tu yang buat aku tertarik...Tapi dia buat tak layan ja...Sampai aku cakap aku suka kat dia...Dia macam tak sudi ja...Rupanya dia dah ada yang punya...Lepas ja masuk SMT Sungai Petani 2 time form 4...Masa nie lah aku jumpa lagi dua orang tu...Yang sorang tu anak warden asrama...Aku kenal dia bulan January 2010...Dia cantik, pandai and selalu giat dalam semua aktiviti...Sebab dia ada semua pakej lengkap ni lah yang aku nak kat dia...Memang tak sedar diri kan aku...Aku try mintak no phone dia melalui kawan aku...Aku nak mintak sendiri segan plak...Last2 dia suruh member dia hantar no phone kt kelas aku...Rasa kelakar la pulak...Yang sorang lagi plak budak kadet polis...Dia nie pon cantik sebab bermata sepet macam anak cina and garang jugak orangnya...Aku kenal dia pon masa bulan June 2011 bila kami berebut nak ambik majalah sekolah...Marah betul aku kat dia...And semenjak hari tu jugaklah dia selalu tegur aku...Entah kenapa daripada meluat tengok dia boleh jadi suka plak...Aku kenal anak warden tu dulu...Lepas tidak dilayan baru kenal budak kadet polis nie...Dia pon menolak aku jugak...Lastly dua2 reject aku...Dah rasa macam diri ni tak laku plak...Macam apa lagi buat malu diri sendiri ja...Bukan orang suka pon...Lagipun semuanya berlaku time persekolahan kan...Walau apapun sedih sangat sampai menitiskan air mata mengalahkan orang yang bercouple padahal baru jatuh cinta ja pon...Uhuk2...Kenalah cermin diri nie sikit........

                      Friday, 28 October 2011

                      Budak Blogger Baru

                      Assalammualaikum...kepada semua blogger2 yang ada...Aku budak baru kat sini...Tak berapa pandai sangat nak buat blog2 nie...Minat aku datang untuk buat blog adalah inspirasi dari seorang kawan...Kawan aku nie budak perempuan...nama dia secret la..hehe..Aku tau dia ada blog dari facebook dia la...Bila aku bukak facebook dia, macam tak percaya ja...Rupanya pandai buat blog dia nie...Dari situ lah aku tiba2 ja berminat plak nak buat blog...Tapi baru sekarang ada masa...Sebelum nie minat la jugak tapi semangat nak buat buat tu tak dak...And sekarang nie aku harap kepada blogger2 kat alam maya nie dapat bantu aku dalam buat blog2 nie...Aku kadang2 pon pening jgak...Apa gunanya blog2 nie...Tempat untuk meluahkan perasaan ke?Or nak menceritakan tentang diri seseorang tu???Tak pon nak cerita kisah hidup dia...Walau apapun mesti ada kegunaan lain untuk blog nie kan..Misalnya boleh ke nak promote barang2 untuk dijual kat sini...Or nak cerita tentang sesuatu isu yg berlaku dari dalam dan luar negara...Hurmmmmm...Excited plak rasanya............
                      Baby Blue Snowflake